Site Loader

Nejen pro sever Čech bylo sklenářství po dlouhou dobu velmi důležité. Nejslavnější podnik, který se zabýval výrobou skla, ale vznikl teprve před padesáti jedna lety, a i přesto si dokázal vybudovat slávu po celém světě a jeho výrobky se dodnes nacházejí téměř v každé české domácnosti. Řeč je o firmě s názvem Crystalex, která vznikla v roce 1967 v Novém Brodu a v roce 2017 oslavila 50. výročí.
fialový hiacint
Tato největší sklenářská firma začala vznikat již v roce 1965, kdy byl položen první základní kámen. V době budování byl Nový Bor jen malinkým městečkem, který měl okolo 7000 obyvatel. Po otevření Crystalexu populace stoupla o polovinu. Podnik je nástupcem původního Borocrystalu, jehož výroba nenaplňovala požadovanou kapacitu a tak musela ukončit svůj provoz. Právě díky tomu byl vznesen požadavek na novou a větší firmu. Krátce na to přišla nabídka z Bělehradu, která nabízela české vládě plán výstavby za velmi výhodnou cenu, a díky tomu stavbě nic nestálo v cestě. Otevření bylo datováno na 28. říjen. Zdejší sklo se stalo populární po celém světě, díky čemuž bylo možné otevřít jednu z prvních automatických linek v celém Československu. Stalo se tomu tak roku 1972.
sklenice na šampus
I v dnešní době je firma Crystalex známá napříč mnoha státy. Prošla si však několika složitými situacemi. Nejhůře vypadala situace v roce 2009, kdy v důsledku celosvětové krize se firma velmi propadala a na nějakou dobu byla dokonce pozastavena i veškerá výroba. Firmu ale odkoupila slovenská společnost zvaná CBS a díky tomu byla výroba opět obnovena a to v roce 2010.
sklenka vína a korkové zátky
Podnik tak pod pozměněným jménem zvané Crystalex CZ vyrábí sklo dodnes. Můžeme jen doufat, že ještě dlouhou dobu také bude, jelikož výrobky jsou velmi kvalitní a zdobí velkou spoustu nejen českých domácností. Nikde navíc neuslyšíte kritiku, která by směřovala na firmu Crystalex CZ, jelikož vyrobené sklo je velmi precizní a propracované do těch nejmenších detailů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup