Site Loader

Digestoř je v české mluvě známý také jako odsavač par, což také perfektně vystihuje jeho funkci. Jedná se o stroj, který při vaření, pečení, smažení či dušení odsává nežádoucí zápach a přebytečnou páru, která by se jinak na kuchyňských skříňkách změnila ve vodu znečišťující kromě samotných skříněk i prostor pod nimi.

modrá kuchyň

Při výběru je nejzákladnějším parametrem poměr velikosti digestoře k velikosti varné desky. Vždycky musí mít varná deska shodný nebo menší rozměr, protože jinak by docházelo k úniku par. Nejčastější rozměry jsou v šířkách 60 a 90 cm, ale samozřejmě je již lze sehnat i v jiných velikostech.
světlá kuchyň

Podle způsobu umístění je na výběr několik druhů digestoří, u kterých lze již podle názvu odhadovat, jak pracují:

· Komínová – odvádí páru přes komín. Patří mezi nejoblíbenější variantu, protože odtah par je zde velmi efektivní. Hodí se proto do velkých kuchyní nebo do kuchyní spojených s obývacím pokojem. Upevňuje se na zeď mezi skříňky, ale její instalace je trochu složitější. Nejdříve se totiž musí zjistit, zda tento typ vůbec půjde nainstalovat do kuchyně, protože musí mít přístup do komína.

· Ostrůvková – se hodí do kuchyní, které jsou taktéž ostrůvkové, což znamená, že uprostřed kuchyně mají ostrůvek s varnou deskou. Je to takový typ, který vychází ze stropu a nikoli ze zdi. Vysoký výkon umožňuje umístění do větších kuchyní. Samotný design se řídí módními trendy, takže v místnosti vytvoří zajímavý doplněk. Jejími nevýhodami jsou složitá instalace, větší rozměry a také vyšší pořizovací cena.

· Výsuvná – je vestavěná do kuchyňské skříňky, čímž nijak nenarušuje vzhled kuchyňské linky. Má vysouvací panel, kterým skvěle zapadnou do menších a středních kuchyní. Její výkon je nižší, pro menší místnosti ale dostatečný.

· Podstavná – se instaluje pod skříňku nebo volně nad sporák, přičemž tato instalace není příliš složitá. Další výhodou je cena, která je z daných typů nejnižší. Nevýhodou je pak nižší výkon, který ji zařazuje do menších kuchyní. Také designem tento typ příliš nezaujme.
zastaralá digestoř

· Vestavné – se zabudovávají do kuchyňské skříňky, čímž se stanou neviditelné a nijak nenaruší vzhled kuchyně. Jsou poměrně výkonné, takže se hodí do středně velkých či větších kuchyní. Nevýhodou je složitější instalace, při které je kladen velký důraz na správné rozměry.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup